Jste zde

Domů » Gasteiner Tal » Bad Hofgastein

Zajímavosti v Bad Hofgasteinu, 2. část

Bad Hofgastein - historické mlýny

Zábavná cesta do minulosti, to jsou dva historické mlýny na trase Gasteiner Höhenwegu v Bad Hofgasteinu. Zdůrazňují bývalý význam vodních mlýnů v Alpách. 143 mlýnů tady mlelo ještě v 60. letech minulého století mouku, potřebnou pro místní obyvatelstvo.
Zajímavostí je, že mají rozdílná pojetí technických systémů, jeden je kolový lopatový mlýn a druhý poschoďový mohutný mlýn. Otevírací doba je od března do října každý čtvrtek od 16,00 do 18,00 hodin s průvodcem. Prohlídky s průvodcem s podrobnějším výkladem celé problematiky procesu mletí a předvádění mlynářského řemesla či jiné speciální prohlídky jsou k dispozici po předchozí domluvě.

Ve starých rasovnách v Griesparku, které byly poprvé zmiňovány v dokumentech v roce 1583, byla kulturním sdružením Ladislaus a za velké finanční pomoci města Bad Hofgastein v roce 2000 otevřena technická Breyerova sbírka. Hans Breyer (1927 - 1997) hledal po celá desetiletí různá technická zařízení a podařilo se mu dát dohromady sbírku dnes velmi vzácných exponátů. Těžištěm této zajímavé technické sbírky jsou fotoaparáty, diaprojektory, laterny magiky, rádia, nosiče zvuku a hračky. Otevírací doba je každé pondělí od 16:00 do 19:00 hodin a jinak i na požádání.

Na biofarmě Schmaranzgut pěstují biochmel a bioslad. Ve Wiedenu u Bad Hofgasteinu také najdete první rakouský a jediný biopivovar, pořádají tu i prohlídku pivovaru a degustaci. Výlet bude dozajista velmi zajímavým nejen pro milovníky pěnivého zlata.
V lukostřeleckém areálu lesního hotelu Angertal ožívá historická vojenská zbraň. Lukostřelba se tu stala populárním cvičením s kombinací síly a koncentrace. Tenhle sport může vyzkoušet opravdu každý.

Geografie: