Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Průvod čertů

Rakouský průvod čertů Krampuslauf
Autor: alexanderkoch

Gasteiner Krampuslauf

Gasteinské průvody čertů vyrážejí po celém údolí Gasteiner Tal každoročně 5. a 6. prosince. 80 až 100 takovýchto průvodů s čerty se pak vydává od domu k domu, aby odměnily ty dobré a potrestali zlé.

V každém jednom takovém průvodu jde i Mikuláš se svými nosiči košíků (Guazltrager) a většinou je také doprovázen andělem. Kromě nich samozřejmě nechybí vždy alespoň čtyři čerti (Klaubauf), kteří svým impozantním a zastrašujícím vzhledem nahánějí strach a hrůzu jak dětem, tak i dospělým.

Ručně vyřezávané dřevěné masky s beraními a kozlími rohy jsou zde vyráběny s neobyčejnou láskou a odrážejí velkou snahu dodržovat stále zdejší dlouholeté tradice. Tyto masky se navzájem liší podle konkrétního místa, kudy se ten který průvod pohybuje, a mají nejrůznější tvary.

Ke každému průvodu čertů ještě přímo neodmyslitelně náleží nějaká silná kůže (většinou ovčí) a ocelové zvonky, tzv. Rollen nebo Schellen, jimiž se průvody čertů ohlašují již z dálky. Tyhle jedinečné zvuky spolu s hlasitým voláním (ďáblův řev) se v těchto dvou dnech rozléhají celým Gasteiner Talem a vytvářejí jedinečnou a mystickou atmosféru.

5. prosince spatříte průvody čertů hlavně v centrech městeček Bad Gastein, Bad Hofgastein a Dorfgastein, 6. prosince pak většinou ve venkovských oblastech a v okrajových částech zmíněných míst v Rakousku.

Průvody čertů Krampuslauf tady mají velmi starou tradici a původně se s nimi začalo právě v Gasteinertalu. Jednotlivé průvody, které mají všechny i své specifické názvy, se starají především o dodržování zdejších prastarých, ale stále živých tradic, které se tímto způsobem předávají z jedné generace na druhou.

Krampuslauf charakterizuje místní obyvatelstvo, a to od malých dětí až po ty nejstarší, kteří mají při této akci vždy jiskru v očích. Na průvody čertů se tu všichni pečlivě připravují již týdny předem a v očekávání tzv. "Kramperlnarrisch" činí důmyslné přípravy na několika "čertovských zasedáních“.

Mnozí bývalí obyvatelé Gasteinertalu, kteří tady již nežijí, se právě v této době vrací domů doslova ze všech koutů světa, jen aby se mohli Krampuslaufu osobně zúčastnit. Někteří z nich se účastní jen jako diváci, ovšem tento starobylý zvyk je nepochybně hluboce zakořeněn v srdci každého obyvatele.

Přípravy

Ještě před Gasteinským Krampuslaufem čeká na jeho účastníky mnoho příprav, které se musí bezpodmínečně udělat. Před prvním sněžením je zapotřebí nařezat malé větvičky a svázat je do malých metliček.

V mnoha průvodech čertů se stalo tradicí rozdávat při návštěvách jednotlivých usedlostí drobné pečivo, a tak se v mnoha domácnostech stále peče a na všechny hospodyňky čeká v této době skutečně perné období.

Při každém "zasedání“ čertů si jednotliví členové pozdějšího průvodu připravují své pytle, kam si ukládají sušenky s ořechy, jablka a další drobné sladkosti. Všichni to dělají opravdu s láskou a v těchto malých balíčcích se pak skrývají drobné lahůdky, které vlastně dělají z každého Krampuspassu to neopakovatelné kouzlo.

Hrůzostrašný čert
Autor: pixel0908
Hrůzostrašný čert
Autor: pixel0908
Geografie: 

Místo

Bad Hofgastein 47° 10' 16.4424" N, 13° 6' 21.2256" E
Location