Jste zde

Domů » Gasteiner Tal » Dorfgastein

Památky v Dorfgasteinu

Památky v Dorfgasteinu

Zřícenina hradu Klammstein
Nejstarší historickou stavbou v Klammsteinu u Dorfgasteinu je zřícenina stejnojmenného hradu. Nachází se u vjezdu do údolí Gasteinertal, přičemž musíte projet dvěma silničními tunely. První písemná zmínka o tomto hradu je z roku 1272. Ten pak až do roku 1524 sloužil jako centrum obrany a správy celého údolí. V roce 1972 došlo k jeho komplexní rekonstrukci a k přeměně na muzeum. K dispozici vám je i hradní hospoda a odborný průvodce.

Jeskyně "Tajemný kostel"
Přírodní památka ze zvláštního druhu vápence, suchá a podvodní jeskyně s krásnou krápníkovou výzdobou a s rozličnými vápencovými útvary leží u Dorfgasteinu. První zmínka o ní je z roku 1428 a jeskyně poté sloužila v 16. století jako útočiště vyznavačů luteránské víry a jako tajné místo setkávání, kde se také konaly bohoslužby. Dnes je tady zimoviště vzácných druhů netopýrů. Prohlídky s průvodcem (50 minut) se konají od poloviny dubna do konce září.

Farní kostel Sv. Ruperta a Virgila
Raně gotická stavba v Dorfgasteinu pochází z roku 1350. Kostel prošel rozsáhlými restauračními pracemi, při kterých bylo zapotřebí obzvláštní opatrnosti. Objevíte tady skutečně velmi cenné sochy a obzvláště krásný hlavní oltář, který byl opět sestaven z původních starých části. Církevní průvodce je k dispozici za malý poplatek v turistické kanceláři.

Římská věž
Za dominatu městečka můžeme směle označit stavbu z roku 1340. V samém centru obce, u hotelu Römerhof, narazíte na osiřelou věž, která původně patřila k jedné z nejstarších hospod v údolí. Dnes má věž pečlivě zrekonstruované zdi, objevíte tu i stylový koktejlový bar a dvoupodlažní svatební apartmán.

Geografie: