Jste zde

Domů » Gasteiner Tal » Bad Gastein

Lázně a wellness v Bad Gasteinu

Thermální pramen

Matka příroda ukrývá ve své pokladnici velmi zvláštní léčivou moc. Přímo v centru Bad Gasteinu vyvěrá na 18 pramenů termální vody s obsahem radonu, která se posléze užívá k léčebné terapii pod vodou, a která se velmi osvědčila. Jako lokalita s vůbec nejsilnějšími a nejúčinnějšími ozdravnými vlivy se označují léčebné jeskyně v Gasteinu.

Vlhké teplo s teplotami od 37 do 41,5 ° C a relativní vlhkost od 70 do téměř 100% a ještě v kombinaci s vyšší hladinou radonu pak vytváří skutečně jedinečné prostředí pro různé léčebné procesy. Jako další lékařské aplikace se v Gasteinu předepisuje i pití zdejší teplé a hořké vody, inhalace a bahenní zábaly. Léčí se tu zánětlivá revmatická onemocnění, Bechtěrevova nemoc, artróza, astma, onemocnění páteře a plotének, nervové záněty, dna, žlučové kameny či parodontóza.

Objev gasteinských pramenů v dnešním Salcbursku se datuje již do 7. století. Výzkum ukazuje, že dešťová voda v oblasti vrcholků Graukogel a Hüttenkogel v nadmořské výšce asi 1800 m se vsakuje do hloubky kolem 2000 metrů, kde se zahřívá a znovu stoupá v nadmořské výšce asi 1000 m k povrchu, a sice v oblasti Badbergeru na úpatí Graukogelu u Bad Gasteinu, a následně vyvěrá z 18 různých pramenů s celkovým objemem pět milionů litrů za den.

Termální voda je mírně mineralizovaná, obsahuje radon a má teplotu 44 až 47° C. Zdroje jsou takového charakteru, že jejich přírodní horká voda je chráněna před mísením s povrchovou vodou. Voda z hlavních zdrojů je shromažďována v nádrži čerpadlem u elektrárny a pak dodávána do zvýšených nádrží, z nichž jsou poté napájeny jednotlivé hotely a lázně. Vzhledem k hygienickým předpisům lze ovšem navštívit pouze jeden pramen – pramen Alžbětin, a to v rámci organizované prohlídky.

Geografie: