Jste zde

Domů » Gasteiner Tal » Dorfgastein

Historie a památky Dorfgasteinu

Farní kostel sv. Ruperta a Virgila

Něco z historie Dorfgasteinu:
První zmínka o průchodu Gasteinskou soutěskou, po stezce na koni a na mezku, se objevuje již v roce 1212. O nejstarším hornickém řádu se zmiňuje dokument "ze Dorff" z roku 1342. Hrad Klammstein byl až do roku 1520 administrativním centrem celého okolí. V roce 1735 byla zavedena školní výuka a roku 1893 byl v Dorfgasteinu zřízen vlastní telegrafní úřad. V roce 1952 byl obci udělen městský znak od salcburské vlády, kterým je zlatá špička, zasazená do červené barvy, s červenou kuličkou uprostřed, obklopená dalšími dvěma zlatými kuličkami.

Pamětihodnosti:
O farním kostelu je první písemná zmínka z roku 1350, je zasvěcen Svatému Rupertovi a Virgilovi. Stavba přežila až do dnešních dnů téměř v původní podobě, jen oltář byl několikrát nahrazen. V roce 1660 musela být věž podepřena zdí, protože se začala naklánět. Lidově se jí říká Římská věž a jsou to pozůstatky jedné z nejstarších hospod v údolí Gasteinertal, písemné důkazy o této stavbě se vztahují již k roku 1340.

Roku 1421 bylo tamní vsi uděleno právo šenkovat pivo, víno a lihoviny. Při demolici tohoto starého vesnického hospodského zařízení v roce 1965 se ukázalo, že se zmíněná nemovitost skládala ze dvou spojených a ještě starších věží. Jednu z těchto dvou věží nechali stát a ta se pak stala dominantou celé obce.

Hrad Klammstein byl poprvé písemně zmíněn v roce 1272. Do roku 1520 byl hrad zabezpečovacím a správním centrem Gasteinu. V následujících staletích ale hrad chátral, a teprve roku 1972 byl zrekonstruován. Dnes na hradě sídlí muzeum, obchůdky se suvenýry, kavárna a restaurace. Kromě toho se tu také pořádají různá historická představení s rytíři nebo žoldáky.

Další zdejší zajímavostí je přírodní jeskyně "Entrische Kirche", s mnoha stalaktity a vápencovými formacemi, která je největší přírodní jeskyní v salcburských Centrálních Alpách. Jeskyně byla poprvé zmíněna již v roce 1428 a v 16. století sloužila jako tajné místo pro setkávání a konání kázání.

Hrad Klammstein
Autor: billdawson
Přírodní jeskyně "Entrische Kirche"