Jste zde

Domů » Gasteiner Tal » Bad Hofgastein

Historie a památky Bad Hofgasteinu

Bad Hofgastein - farní kostel

Z historie Bad Hofgasteinu:
Bad Hofgasteinem vedla silnice již v římských dobách a její zbytky lze objevit ještě dnes. Dokonce tady Římané zřídili nejvýše položený důl v Evropě a dolovali tu zlato a stříbro. Když započalo stěhování národů, ustupující Římané zničili těžební zařízení, aby nepadlo do rukou Barbarů. Teprve ve 13. století se začalo opět s těžbou rudy. První období prosperity dosáhlo místo v 16. století, a sice díky těžbě zlata. V průběhu 18. století se zde vytěžilo přibližně 650 kilogramů zlata a asi 2 500 kg stříbra.

Obec zažila i druhý zlatý věk, když v 19. století dostala obec licenci na dodávky termální vody do Bad Gasteinu. Na začátku 20. století byla vybudována Tauernská železnice. Ta se zasadila v nejvyšší míře o to, že v této oblasti postupem doby vznikly skvělé turistické destinace.

Pamětihodnosti:
Farní kostel v Bad Hofgasteinu, také zvaný kostel Panny Marie, byl postaven v roce 894 a je právem považovaný za umělecko-historický klenot. Uvnitř je barokní oltář malíře Josefa Andrä Eisla a sochaře Paula Mödlhammera. Jde o vůbec nejkrásnější a největší gotický kostel v horských župách Salcburska.

Také zámek Weitmoserschlössl stojí určitě za návštěvu. Původně se toto panství nazývalo "Goldeggerhof", ale roku 1553 padlo za oběť požáru. V roce 1554 nechal tuto stavbu znovu postavit známý těžař Christopher Weitmoser. V průběhu času byl zámek ještě několikrát restaurován a přestavován. Jedinými původními místnostmi jsou Weitmoserův pokoj s obložením z borového dřeva a s bohatě vyřezávaným kazetovým stropem ze 17. století a pak ještě zachovalá kaple v prvním patře.

Bad Hofgastein - zámek Weitmoserschlössl