Jste zde

Domů » Gasteiner Tal » Bad Gastein

Historie a památky Bad Gasteinu

Část Gasteinského vodopádu

Něco z historie Bad Gasteinu:
Nálezy z doby neolitu, tedy z mladší doby kamenné, dokumentují, že místo bylo využíváno jako lovecký revír již dávnými lovci. Trvale obývané toto území ovšem nebylo. V dobách římských vedly obchodní cesty pohořím Taury, jak o tom svědčí zbytky jedné římské silnice. Již Římané objevili termální vodní prameny v Gasteinertalu, což dokazují i další nálezy.

První osídlení vybudovali Bavoři kolem roku 700. Před rokem 1 200 se zde již začali objevovat první horníci, z tohoto období se také zachovaly pozůstatky bavorského osídlení. Až do 14. století se tu provozoval výhradně chov hospodářských zvířat na ohraničených pastvinách, což byla tehdy bezesporu ta nejběžnější forma osídlení.

Pokud se dá spolehnout na místní legendy, pak zde prý dva mniši objevili horké prameny v roce 680. Kostel je ovšem v místě zdokumentován až v roce 1333, ale jsou o tom pouze listinné důkazy. Kolem roku 1230 napsal Neidhard z Reuenthalu jednu píseň lásky, ve které se zmínil o lázních, a tak vlastně vznikla první písemná zmínka o tamějších lázních.

Zlatý věk zažil Bad Gastein díky těžbě zlata. Průměrně se zde v průběhu 18. století vytěžilo na 650 kilogramů zlata a asi 2 500 kg stříbra.
Na začátku 20. století byla postavena Tauernská železnice. To byl ten pravý spouštěč, který vytvořil z města opravdu prvotřídní turistickou destinaci.

Dominantou obce je bezpochyby Gasteinský vodopád přímo ve středu města. Výška vodopádu Gasteiner Ache je, když započítáme všechny tři úrovně dohromady, asi 340 metrů. Rozstřikováním ionizovaný vzduch má významné lázeňské účinky.
V nadmořské výšce 1 280 metrů se pak v místě nalézá zcela jedinečná zajímavost: Gasteinské léčivé podzemní chodby - Gasteiner Heilstollen. Teplota vzduchu a skal se pohybuje kolem 44°C a byly potvrzeny léčivé účinky tohoto prostředí.

Bad Gastein má i mnoho architektonických památek. Mezi ně patří například Grand Hotel de l'Europe, hotel Straubinger či Haus Austria, kde se nachází čítárna v secesním stylu. Městečko se může pochlubit i dvěmi muzei.

Gasteinské léčivé podzemní chodby
Bad Gastein - Grand Hotel de l'Europe