Jste zde

Domů » Gasteiner Tal » Dorfgastein

Dožínky v Dorfgasteinu

Rakousko - Dorfgastein

Každoročně probíhají selské dožínkové slavnosti v Dorfgasteinu od konce srpna až téměř do konce října. Nejinak tomu bude i letos, kdy po celém Salcbursku uvidíte od 27. srpna do 26. října podzimní přehlídku tradic a řemesel. Dorfgastein, který si zachoval svůj "vesnický charakter", tak zejména v období sklizně nabízí celou škálu různých svátků spojených s řadou akcí a slavností, jimiž se hostům poněkud blíže představují místní zvyky venkovské kultury.

Rozmanitá kultura a dosud živoucí zemědělské tradice pak vytvářejí z místních dožínek opravdový zážitek pro návštěvníky i místní obyvatele. Dožínky se tu slaví tradičním způsobem: Ať už jako slavnosti "Einheiga" na jednotlivých farmách nebo na vysokohorských pastvinách. Všude v Alpách hrají místní hudebníci pro vlastní potěšení a také k tanci pro místní obyvatele i hosty.

Dožínkový festival se koná od 28.8. do 3.9. 2011. A jaký bude nabízet program? Nabízíme jen malou "ochutnávku" z pestrého programu:
• pečení chleba na Amoseralmu
• výroba sýrů v Strohlehenalmu
• pečení koblih specialitou "Blattlkrapfen" na Steiner Hochalmu
• snídaně na horské pastvině Amoseralm
• koncert dechovky Strochner v krojích pod otevřeným nebem
turistické výpravy s odborným průvodcem

Slavit bude opravdu celá vesnice. 27.8. se od 19:00 hodin bude v rámci zmíněných oslav vychutnávat "večerní drink" s doprovodem živé hudby v místní části Maierhofen. 28.8. se od 11.00 hodin bude konat velká dožínková "opening party", spojená s oslavou církevního svátku a s "ranním drinkem".

Vrcholem letošního ročníku bude dozajista mezinárodní klání o Gasteinský stříbrný džbán, start se plánuje na 13:00 hodin. Následovat pak bude oslava s místními muzikanty. Návštěvníci si bezpochyby užijí opravdu velmi pestrý program slavností pro všechny věkové kategorie, pro malé i velké - prezentace místních řemesel, selská tržnice anebo dětský program.

Geografie: