Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Trasa Gasteiner Höhenweg, 1. část

Vrcholek Gasteiner Höhenweg a jeho okolí

Téměř povinností se pro každého pěšího turistu stává při každé návštěvě salcburského údolí Gasteinertal vycházka po unikátní vyhlídkové pěší trase na východní straně údolí, po horské stezce Gasteiner Höhenweg, oficiálně zvané Martin-Lodinger-Höhenweg.

Ze které strany ovšem podniknete výšlap na Gasteiner Höhenweg, je otázkou vašeho rozhodnutí. Městečko Bad Hofgastein lze využít jako výchozí bod, existuje i několik jiných variant, které ale v obráceném směru nejsou tak zajímavé. Žádné lehké boty nebo podpatky nejsou opravdu na místě, je skutečně zapotřebí použít pouze pevné turistické boty. Pochopitelně neuškodí batoh na záda s nějakým občerstvením a něco k pití. Velmi vhodné také je přibrat i dalekohled a fotoaparát, samozřejmě s nabitou baterií. Digitální fotoaparáty jsou obrovskou výhodou, protože k focení je toho tady opravdu hodně a digitální fotografie ušetří spoustu drahého filmového materiálu.

Bad Hofgastein, to jsou lázně se zajímavým farním kostelem a hned napravo před ním s hřbitovem. Po strmých kopcích se vyšplháte po dobře značené cestě kolem Jägerheimu až na Hofgasteiner Gamskar, kde se už blížíte ke zmíněné vysokohorské turistické trase. Otevřou se vám první impozantní výhledy na podlouhlý Gasteinertal a hluboko pod vámi můžete slyšet i nezaměnitelné zvonění z farního kostela.

Ještě před tím můžete rozeznat na konci údolí městečko Bad Gastein, s jeho výraznou a opravdu nezaměnitelnou siluetou. Ale k dosažení tohoto cíle vám zbývá ještě dost času a zejména hodně k vidění. Pokračujte tedy po cestě, která vás přivede k Rauchberským mlýnům. Ty byly v provozu až do roku 1960, ale pak už hrozilo jejich zřícení. Jeden dlouholetý lázeňský host pak ve spolupráci s místními řemeslníky a za podpory obce Bad Hofgastein přivedl tyto mlýny opět do provozu. Pro zájemce je zde připravena jednou týdně prohlídka obou dvou mlýnů.

Stezka se dále vine kolem selského statku a odtud pak budete pokračovat již po nevyasfaltované cestě, dobře jištěné a stinné, až dojdete pohodlným krokem ke strážní chatě u Gadaunerské soutěsky. Následuje bezesporu ta nejromantičtější část této vysokohorské turistické trasy, ale musíte zde bedlivě dbát varovných tabulí, neboť tady permanentně hrozí padání úlomků skal. Toto nebezpečí stále hrozí, a to i přes pečlivé bezpečnostní práce.

Soutěsku překonáte přímo podél skalnatých svahů, někde vám dokonce zmizí horský potok v podzemí, kdy dál protéká podzemním tunelem. Projdete uměle proraženým tunelem, dobře osvětleným a neustále udržovaným, a již se ocitnete na jižní straně rokle, kterou pak můžete celou obdivovat z bezpečného místa těsně před ostrou zátočinou doleva u jedné skalní lavice. V těchto místech budete mít za sebou zhruba 1 hodinu cesty.

Geografie: