Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Výlety na sněžnicích

Gasteiner Tal a sněžnice

Kdo již někdy v minulosti zažil na vlastní kůži kouzlo túry na sněžnicích přes nádherně zasněženou krajinu, neustále se k takovémuto opravdu nevšednímu zážitku vrací. Výlet na sněžnicích totiž v žádném případě není pouze nějaké plahočení na sněhu.

Je to spíše způsob, jak si dokonale vychutnat okolní přírodu a intenzivně zažít ten příjemný pocit sounáležitosti s přírodou. Obzvláště působivým zážitkem je pak určitě procházka na sněžnicích za měsíčního svitu.

Naučit se pohybovat na sněžnicích není zas až tak úplně těžké a svou chůzi můžete samozřejmě přizpůsobit úrovni svých vlastních fyzických schopností. Je ovšem nutno používat správnou techniku ​​a pohybovat se v souladu s určitými základními pravidly.

To znamená vybírat si vždy tu nejlepší cestu, vhodnou denní dobu, počasí a mít alespoň základní znalosti, jak se chovat při lavinovém nebezpečí. V rakouském údolí Gasteiner Tal působí několik lyžařských a běžkařských škol, kde vás naučí právě těmto základům. Také zde pravidelně organizují vycházky na sněžnicích s odborně vyškoleným průvodcem.

Pravidla pro bezpečný pohyb na sněžnicích v údolí Gasteiner Tal:

Kromě obecných zásad pravidel FIS pro zimní sporty je při výletech na sněžnicích nutno dodržovat ještě i pár následujících doplňkových pravidel:

* Vhodné vybavení (oblečení, nouzové vybavení, mobilní telefon, případně náhradní díly pro sněžnice, atd.)

* Vhodné přizpůsobení naplánování trasy (doba trvání výletu, nebezpečná místa na trase, brát ohled na své vlastní síly a na průvodce, atd.)

* Poskytněte informace nějaké třetí osobě (např. spolubydlícím v hotelu) o vašich úmyslech, resp. o plánu trasy a sdělte jí i předpokládaný čas vašeho návratu

* Zajímejte se o veškeré informace týkající se lavinového nebezpečí

* Nezapomeňte ani na ochranné prostředky proti působení slunečního záření (brýle, opalovací krémy, apod.) a chladu (kvalitní termoprádlo, funkční oblečení)

* Turistiku na sněžnicích v neznámém terénu lze podnikat pouze se zkušenými horskými a turistickými průvodci

* Vstupujte jen na okraj sjezdovek

* Velkou pozornost je třeba věnovat i nejrůznějším pracím na sjezdovkách, při použití navijáků jsou sjezdovky uzavřeny z bezpečnostních důvodů, přitom může jít o smrtelné nebezpečí

* Ochrana přírody, všech rostlin a živočichů

Geografie: