Jste zde

Domů

Visutý most

Společnost Gasteiner Bergbahnen uvedla do provozu druhý nejvýše položený visutý most v celé Evropě, kde zažijete mrazení v zádech mezi horskými vrcholky.

140 metrů dlouhý visutý most na vrcholku Stubnerkogel v rakouském středisku Bad Gastein drží hned dva rekordy.

Je přístupný po celý rok, a je to první visutý most, který byl v tak vysoké nadmořské výšce (2.300 metrů) postaven.

Vede přes zhruba 30 metrů hlubokou propast mezi restaurací na vrcholku hory a lanovkou k vysílači. Z mostu je dobře vidět do všech stran a tedy i dolů.

A to je právě to, co dělá z celého přechodu tohoto visutého mostu to pravé dobrodružství. Z visutého mostu vede okružní trasa k horské vyhlídce Glocknerblick a ke skalní stezce Felsenweg.

Na severní straně visutého mostu se nalézá tzv. Picture-Point, odkud si můžete zdarma pořídit fotografii na mostě Gasteiner Hängebrücke.

Pro ty méně odvážné vede souběžně s visutým mostem i bezpečný chodník. Ať se již rozhodnete tak či tak, na všechny návštěvníky tady čeká doslova úchvatné panorama od Stubnerkogelu až ke Grossglockneru, a takovýto výlet do hor už přece stojí za to.

Kdo navštíví restauraci u horní stanice nové lanovky Stubnerkogelbahn, bude to mít k novému visutému mostu jen pár metrů. Jen asi metr široká houpavá konstrukce z lan pak vede přímo od terasy horské restaurace až k místnímu vysílači.

Neměli byste trpět závratí a ještě budete potřebovat nervy z ocele, abyste rychle přešli tento visutý most. Pouze zábradlí a drátěné pletivo odděluje dobrodružství hledající lezce od 30 metrů hluboké propasti.

"Most je zabezpečen nosnými a větrnými lany, které ohraničují jeho kmitání při rychlosti větru až 200 km/hod", uvádí správce horských drah Franz Schafflinger. Myšlenku postavit tady visutý most mu vnukli zdejší návštěvníci, kteří s respektem pohlíželi přes místní skalní útesy. "Nejprve jsem to mínil jen žertem, že tady postavíme visutý most“, pokračuje Schafflinger.

Jízda novou horskou lanovkou Stubnerkogelbahn až na samý vrchol stojí určitě za to, neboť na druhé straně mostu mohou vyznavači pěší turistiky i procházek relaxovat na překrásných turistických trasách na hřebeni Stubnerkogelu, spojenými s nádherným výhledem na pohoří Hohe Tauern.

Vychutnejte si i vy Gasteinský visutý most a zajeďte si z rakouského městečka Bad Gastein zdejšími lanovkami v létě i v zimě na Stubnerkogel.

Pohled na visutý most v zimě

Místo

Visutý most na Stubnerkogelu, Bad Gastein 47° 6' 47.1204" N, 13° 5' 56.2128" E
Location