Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Snowpark a freeride, 2. část

Informační systém Freeride Info Base

Ve Sportgasteinu byl v zimní sezóně 2011/2012 u horní stanice lanovky Goldbergbahn poprvé uveden do provozu nový systém Freeride Info Base. Tento informační systém pro freeridery poskytuje ty nejaktuálnější informace a a bezpečnostní zprávy.

Údaje se týkají zpráv o lavinách, popisů jednotlivých tratí na základě leteckých snímků freeridového areálu, topologie, propustnosti tratí a je tam též integrován tester s pípáním (LVS) pro zajištění maximální bezpečnost i mimo upravené sjezdovky.

Vyhledávání lavinových polí

U dolní stanice lanovky Goldbergbahn I ve Sportgasteinu byl nainstalován pomocí počítače systém tzv. LVS (Lawinenverschüttetensuchgerät - lavinový vyhledávač) Trainingsanlage. Můžete si tu zdarma a bez nějakého předběžného nahlašování vyzkoušet vlastní "pípací zařízení" v provozních podmínkách.

Pieps Training Center je vybaveno snadno použitelnou dotykovou obrazovkou a poskytuje díky zakomponovaným skrytým vysílačům ten nejlepší způsob, jak se naučit správně používat LVS a procvičit si přitom i vyhledávání zasypaných osob.

ABC slovník každého freeridera a freestylisty

* Backcountry - trať s ideálním terénem pro skoky přes přírodní překážky

* Freeride - jízda ve volném terénu stranou od upravených lyžařských sjezdovek, také zvaná "off-piste". Většinou v nějakém strmém terénu a v hlubokém sněhu. Zapotřebí je pochopitelně určitá zkušenost, patřičné vybavení a v neposlední řadě informace o lavinách. Doporučuje se také zkušený průvodce.

* Freestyle - jízda přes umělé a částečně umělé překážky, jako třeba jízda v boulích, skoky, U - rampa, Big Air a překážky slopestyle

* Halfpipe - U-rampa, je většinou postavena rolbami a speciálními frézami ze sněhu a ledu. Jsou zde ale i přírodní U - rampy. Rozměry pro halfpipe na posledních zimních olympijských hrách byly stanoveny následovně: Délka 160 m, šířka 20 m a výška 5 m.

* Big Air - velký můstek k předvádění obtížných skoků, při soutěžích je přísně hodnotí bodoví rozhodčí

* Switch 900 - najetí pozpátku, 2,5 obratu ve vzduchu a přímé pokračování v jízdě po dopadu

* Grab - dotyk rukou lyže nebo snowboardu během skoku

* Spin - rotace kolem vlastní osy, obvykle v kombinaci s grabem či s flipem

* Flip - rotace kolem obou os, např. Front-Flip dopředu či Back-Flip dozadu. Flipy se dají praktikovat v mnoha kombinacích rotace, a proto mají opravdu širokou škálu nejrůznějších názvů, např. Rolls, Mc Twist, Haakon Flip, Corks či Rodeos.

Geografie: 

Místo

Dolní stanice lanovky Goldbergbahn I, Sportgastein 47° 3' 43.4664" N, 13° 3' 31.3632" E
Location