Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Pravidla pro lyžaře a snowboardisty

Jedinečné gasteinské hory jsou jak v zimě, tak i v létě plné návštěvníků, kteří zde sportují nebo si jen prostě chtějí užít nádherných scenérií.

Aby při těchto činnostech nebyla současně ohrožována zdejší překrásná fauna a flóra, je samozřejmě třeba se podle toho chovat. Vyvarujte se tedy jakéhokoliv odhazování odpadků (včetně cigaretových nedopalků), chraňte rostliny a respektujte zdejší svět zvířat.

Hory jsou i místem, kde hrozí nebezpečí. Nesmí být jakkoliv podceňovány náhlé změny počasí, bouřky v létě, laviny v zimě a je třeba být opatrný též při běžném provozování sportů. Kromě zdravého rozumu existuje několik základních pravidel, která je třeba respektovat:

10 pravidel FIS pro lyžaře a snowboardisty nejen v Gasteinu:

1. Ohled na ostatní lyžaře a snowboardisty: Každý lyžař i snowboardista se musí chovat tak, aby neohrozil, neomezil ani nepoškodil ostatní.

2. Přizpůsobení rychlosti a stylu jízdy: Každý lyžař či snowboardista se musí pohybovat po trase s maximálním ohledem na ty druhé. Musí přizpůsobit svou rychlost a své lyžařské či snowboardové schopnosti terénu, sněhovým a povětrnostním podmínkám, i hustotě provozu na trati.

3. Volba trasy: Zezadu přijíždějící lyžař nebo snowboardista musí zvolit takovou trasu, aby neohrožoval lyžaře a snowboardisty pohybující se před ním.

4. Předjíždění: Předjíždět se smí shora či zdola, zprava nebo zleva, ale vždy s dodržením patřičného odstupu, při němž má předjížděný lyžař nebo snowboardista pro všechny své pohyby dostatek prostoru.

5. Vyjíždění, zajíždění a jízda do svahu: Lyžař nebo snowboardista, který se opět zařazuje do stopy, který se po zastávce opět rozjíždí, nebo se vydává do stoupání po sjezdovce, se musí nejprve ujistit ve směru nahoru i dolů, že při této činnosti neohrozí ani sebe ani druhé.

6. Zastavení: Každý lyžař nebo snowboardista se musí vyvarovat zbytečného zastavení v úzkých místech nebo ve všech nepřehledných úsecích. Lyžař nebo snowboardista, který upadne, musí opustit místo pádu pokud možno co nejrychleji.

7. Výstup a sestup: Lyžař nebo snowboardista, který pěšky stoupá nebo sestupuje, je povinen používat pouze okraje sjezdovky.

8. Respektování značek: Každý lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.

9. Poskytování pomoci: U všech nehod je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout pomoc.

10. Povinnost poskytnout údaje o své totožnosti: Každý lyžař nebo snowboardista, ať je svědkem či přímo účastníkem jakékoliv nehody, ať je sám viníkem nebo ne, je povinen uvést své personálie.

Geografie: 

Místo

Dolní stanice lanovky Stubnerkogelbahn, Bad Gastein 47° 6' 38.5704" N, 13° 7' 53.7204" E
Location