Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Pravidla pro bezpečnou turistiku

Zasněžená horská krajina Gasteiner Talu
Autor: vismund

Pravidla správného chování na horách

Jedinečné hory v Gasteiner Talu jsou jak v zimě, tak i v létě plné návštěvníků, kteří zde sportují nebo si jen prostě chtějí užít místních nádherných scenérií.

Aby při těchto činnostech nebyla současně ohrožována zdejší překrásná fauna a flóra, je samozřejmě třeba se podle toho chovat. Vyvarujte se tedy jakéhokoliv odhazování odpadků (včetně cigaretových nedopalků), chraňte rostliny a respektujte zdejší svět zvířat.

Hory jsou ale i místem, kde hrozí nebezpečí. Nesmí být jakkoliv podceňovány náhlé změny počasí, bouřky v létě, laviny v zimě a je třeba být opatrný též při běžném provozování sportů. Kromě zdravého rozumu existuje několik základních pravidel, která je třeba respektovat:

Pravidla pro bezpečnou pěší turistiku:

* Mít vhodné vybavení (pořádné boty, ochrana před sluncem, ochrana před deštěm, teplé oblečení, mobilní telefon, lékárnička, atd.).

* Přesně si naplánovat horské túry (celkový čas, nebezpečné úseky, posouzení vlastních sil a kondice společníků, zprávy o počasí, atd.).

* Informovat třetí stranu (např. v místě ubytování) s údaji o trase a o jejím naplánování, oznámit přibližný čas návratu.

* Vzít si s sebou jídlo a hodně pití, ale ne alkohol.

* Při jakémkoliv náhlém zhoršení počasí ihned túru přerušit. Za bouřky se neukrývat pod jednotlivě stojící stromy, ani pod horský hřeben. Bouřku přečkat pokud možno v podřepu.

* Nikdy se neodchylovat od naplánované trasy! Zkratky jsou často velmi nebezpečné. Pěší turistice se v neznámém terénu věnovat jen s příslušně vyškoleným horským průvodcem nebo zkušeným turistickým průvodcem.

* Sněhová pole bývají velmi nebezpečná. Pozor na uklouznutí ve sněhových žlabech.

* Pokud je to možné, jít ve skupině, a věnovat pozornost nejslabšímu účastníkovi. Zpátky se můžete klidně vydat lanovkou, pokud je to možné.

* V případě nehody zachovat klid a informovat prostřednictvím dalších účastníků, mobilním telefonem, atd., horskou záchrannou službu.

Nejdůležitější bezpečnostní pokyny pro horské turisty

• Túry vždy pečlivě naplánovat a pružně se přizpůsobit okolnostem - túru je potřeba zkonzultovat i s ostatními, brát v každém případě ohled na vlastní fyzické schopnosti, a to především, když berete s sebou i děti. Měli byste si již předem zvolit též náhradní trasu.

• Mít správné vybavení a důsledně se řídit místními podmínkami (stav cesty, případné potíže atd.).

• Zjistit si aktuální informace o počasí - dotázat se na regionální meteorologické stanici (telefonicky, po internetu,..) a naslouchat i místním obyvatelům v Gasteiner Talu - jejich zkušenosti bývají velmi cenné.

• Přiměřené tempo rychlost chůze s přestávkami - rychlost pochodu vždy závisí na tom nejpomalejším z vás. Pro optimální výkon je nezbytné pravidelně pít a jíst. Na hory v žádném případě nepatří jakýkoliv spěch!

• Zůstávat na značených stezkách - pokud je to možné, vždy jít pouze po vyznačených cestách.

• Za špatného počasí túru zrušit - v horách se počasí mění velmi rychle, v případě jakéhokoliv náhlého lijáku túru co nejdříve přerušit a ještě za sucha se dostat do bezpečí.

• Mít nouzové vybavení i při těch nejkratších túrách - lékárnička s první pomocí je stejně důležitá jako píšťalka nebo mobilní telefon. V případě nehody je třeba zůstat v klidu a volat o pomoc. Horské nouzové volání má na mobilu číslo 140, evropské nouzové číslo je 112.

• Naplánovat si trasu a oznámit ostatním předpokládaný čas návratu - obzvláště důležité, pokud na túru vyrazíte sami!

Geografie: