Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Pravidla pro běžkaře

Gastein a běžkaři
Autor: Eric-P

Pravidla správného chování na horách

Jedinečné hory v rakouském údolí Gasteiner Tal jsou jak v zimě, tak i v létě plné návštěvníků, kteří zde sportují nebo si jen prostě chtějí užít tamních nádherných scenérií.

Aby při těchto činnostech nebyla současně ohrožována zdejší překrásná fauna a flóra, je samozřejmě třeba se podle toho chovat. Vyvarujte se tedy jakéhokoliv odhazování odpadků (včetně cigaretových nedopalků), chraňte místní flóru a respektujte zdejší svět zvířat.

Hory jsou ale i místem, kde hrozí nebezpečí. Nesmí být jakkoliv podceňovány náhlé změny počasí, bouřky v létě, laviny v zimě a je třeba být opatrný také při běžném provozování sportů. Kromě zdravého rozumu existuje několik základních pravidel, která je třeba respektovat.

10 pravidel mezinárodní lyžařské federace FIS pro běžkaře, nejen v Gasteiner Talu:

1. Ohled na ostatní: Každý běžkař se musí chovat takovým způsobem, aby svým jednáním neohrozil ani nijak neomezil ostatní.

2. Signalizace, směr pohybu a lyžařská technika: Všechna značení a signály (příkazové ukazatele) musejí být bezpodmínečně dodržována. Na běžkařských tratích i na sjezdovkách je vaší povinností dodržovat stanovený směr a lyžařskou techniku.

3. Volba běžkařské stopy: V místech, kde vedou dvě a více stop se držíme v pravém pruhu. Běžkaři ve skupinách se musí držet v pravém pruhu za sebou a postupovat jednotlivě za sebou. S využitím volné běžkařské techniky je zapotřebí se na sjezdovce držet výhradně vpravo.

4. Předjíždění: Můžete předjíždět jak vpravo, tak i vlevo. Ten před vámi ale nemusí uhnout, měl by vám uhnout jen v případě, že by hrozilo nějaké nebezpečí.

5. Protisměrný provoz: Při potkávání se s protijedoucími běžkaři se vyhýbáte zprava. Sjíždějící běžkař má zpravidla přednost.

6. Držení lyžařských hůlek: Když budete někoho předjíždět, když budete sami někým předjížděni anebo při míjení ostatních, držte hůlky co nejblíže k tělu.

7. Přizpůsobení své rychlosti aktuálním podmínkám: Každý běžkař musí svou rychlost přizpůsobit konkrétním podmínkám na trase. Zejména se jedná o případy, kdy vede trať z kopce.

Rychlost a chování na běžkařské stopě je třeba vždy přizpůsobit vlastním schopnostem, terénním podmínkám, hustotě provozu a viditelnosti. Musí se udržovat dostatečný odstup za předním běžkařem. Pokud je nutné zabránit kolizi, je zapotřebí "spadnout“

8. Uvolnění běžkařské stopy: Kdo se zastaví, musí uhnout z běžkařské stopy či ze sjezdovky. Kdo upadne, je povinen také stopu či sjezdovku co nejdříve uvolnit.

9. Pomoc při nehodách: Při nehodách je každý povinen poskytnout pomoc ostatním.

10. Povinnost uvést svou totožnost: Každý účastník nehody, ať již svědek nebo účastník, ať viník či poškozený, je v případě nehody povinen uvést své osobní údaje nějakým průkazem totožnosti.

Geografie: 

Místo

Bad Gastein 47° 10' 5.664" N, 13° 5' 49.686" E
Location