Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Běh na lyžích

Zimní Gasteinertal v Rakousku
Autor: noniq

Běh na lyžích je zdrojem zdraví, fyzické kondice a pohody.

Snad při žádném jiném sportu nejsou tak posíleny svaly a klouby, a přitom zároveň ještě ušetřeny.

V údolí Gasteinertal si mohou běžkaři v závislosti na sněhových podmínkách vybrat z mnoha tras.

K dispozici je přibližně 50 km upravovaných běžkařských tratí.

Sportgastein

Běžkařské trasy ve Sportgasteinu jsou ve výšce 1.600 m.n.m. a mají tak velmi vysokou jistotu sněhu. Díky této výšce je lidskému tělu rovněž dodáváno více kyslíku, což zase zvyšuje tréninkové výsledky.

Sportgastein nabízí fantastickou zimní krajinu Gasteinertalu, několik tras v různých délkách je běžkařům k dispozici v klasickém i bruslařském stylu.

Angertal

Angertalloipe začíná u Skizentrum Angertal a leží v nadmořské výšce 1.180 - 1.280 m. Stupeň obtížnosti je střední, klasické varianty vedou v délce přes 3 km a 6,5 km až na konec údolí. Bruslařská trasa je 1,5 km dlouhá.

Na trase je sníh téměř 100% zaručen a krajina s idylickým lesem a nádherným údolím je pastvou pro oči. Jeden rozdíl je ale markantní - ruch lyžařského střediska na začátku a neuvěřitelný klid na konci údolí.

Bad Gastein

Golfloipe se nachází ve výšce 950 m.n.m. v místní části Badbruck / Kötschachdorf a nabízí běžkařům bruslařskou i klasickou techniku. Úroveň obtížnosti je snadná, několik malých kopců vede v areálu golfového klubu v Zottlau. Stopa je ideální pro začátečníky a lehce sportovní běžkaře.

Vstup do stopy najdete u Clubhausu golfového klubu Gastein, kde je k dispozici také parkoviště. Malý okruh je 1,6 kilometrů dlouhý, větší okruh 2,5 km. Jedinečná poloha v údolí nabízí nádherné panorama.

Trasa Himmelwandloipe v Kötschachtalu se nachází ve výšce 1.100 m nad mořem a umožňuje běžecké lyžování v klasickém stylu, obtížnost je středně náročná. Vstup na trať je u hotelové vesničky Grüner Baum, kde je k dispozici parkoviště.

Trasa je cca 3 km dlouhá a vede okružně kolem Malerwinkelu ve směru k chatě Himmelwandhütte. Idylické umístění a krásná zimní krajina v Kötschachtalu jsou jedinečné a nabízí mimořádně intenzivní zážitek z přírody.

Bad Hofgastein

Achenloipe se rozkládá ve výšce cca 860 m.n.m., úroveň obtížnosti je značena mírně až středně náročně. Je 4 km dlouhá a vhodná pro klasický i bruslařský styl. Na trať můžete vstoupit na několika místech, například v lázeňském parku nebo u mostu v Gadaunernu.

Stopa je vhodná pro všechny běžkaře, výškový profil zahrnuje mírné stoupání a klesání. Vede od Kurparku podél Gasteiner Ache až k Auwaldu v Gadaunernu a zpět přes Heißingfelding.

Kurparkloipe nabízí stopy pro klasický i volný styl. 1,5 km dlouhý okruh je uměle zasněžován a večer bývá uměle osvětlen (do 22:00), stupeň obtížnosti je mírný. Vstup do trati je možný na několika místech, například za lázněmi Alpentherme Gastein nebo pod hotelem Germania.

Sportplatzloipe je také nenáročná trať, okruh je dlouhý 2,5 km pro klasický i volný styl. Nejjednodušší je začít u Achenstegu, kde se nachází běžkařská škola. Stopa je vhodná pro začátečníky ale i sportovní běžkaře.

Böckstein

Trasa v Böcksteinu (1.100 m.n.m.) je upravená pro volný i klasický styl, je mírně až středně obtížná, v závislosti na zvolené trase. Začíná u Ulmannwiese (tréninkové sportovní hřiště vedle silnice Gasteiner Bundesstrasse) nebo vedle hotelu Haas v Böcksteinu. Část trasy má i umělé osvětlení.

Dorfgastein

Mühlbachloipe je také vhodná pro oba běžkařské styly a je ideální pro začátečníky a nenáročné běžkaře. Začátek je u Lokal Stoani vedle silnice nebo vedle penzionu Mühlbachstüberl. Stezka je v závislosti na sněhových podmínkách dlouhá a vede směrem na sever do místní části Maierhofen a zpět.

Běžkařská trasa
Geografie: 

Místo

Lázně Alpentherme Gastein, Bad Hofgastein 47° 10' 11.0964" N, 13° 6' 17.712" E
Location