Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Zajímavosti a historie, 2. část

Gasteinské městečko Bad Gastein
Autor: Marshdude

Léčebné štoly

V nadmořské výšce asi 1.300 metrů zde leží další světově unikátní přírodní léčebný zázrak, Gasteinské léčebné štoly - Gasteiner Heilstollen. Skaliska i vzduch si tu udržují stálou teplotu 44° C. Léčivé účinky tamního prostředí a léčivé vlastnosti prostor byly potvrzeny dokonce i univerzitní klinikou v Innsbrucku.

Kostel Panny Marie

V sousedním městečku Bad Hofgastein stojí kostel Panny Marie, který rozhodně stojí za vidění. Tento farní kostel byl postaven již v roce 894 a uvnitř něj se nacházejí umělecko-historické poklady doslova nevyčíslitelné hodnoty, včetně barokního oltáře od malíře Josefa Andrä Eisla a sochaře Paula Mödlhammera. Tento kostel bývá označován za vůbec nejvelkolepější a nejkrásnější gotický kostel v Salcbursku.

Okružní procházky

Zajímavé informace o historii a kultuře obcí v údolí Gasteiner Tal nejlépe získáte během okružních pěších výprav přes tato městečka. Za doprovodu odborných průvodců se dozvíte mnoho zajímavostí o bohaté historii gasteinského údolí a také o dopadech neustále se rozvíjejícího cestovního ruchu na místní hospodářství. Ale uslyšíte určitě i vtipné a zajímavé příběhy, které jinak nenajdete v žádné knize nebo průvodci.

Historickou okružní cestu po Bad Hofgasteinu pořádá místní sdružení Kur- und Tourismusverband (náměstí Tauernplatz 1), okruh Bad Gasteinu Kur- und Tourismusverband Bad Gastein (ulice Kaiser-Franz-Josef-Strasse 27).

Zcela zvláštní je nepochybně opravdu jedinečná kulisa světově proslulých lázní a "ryzost" místních obyvatel. Kromě informací o historii místa se zde také můžete seznámit s místní velkolepou architekturou i třeba s mnoha anekdotami o známých hostech.

Jestliže by měl někdo ještě hlubší zájem o některá uvedená fakta, může se dozvědět od místních odborníků třeba historii starých zlatých dolů v okolí Gasteinu, o fungování lázní a dějinách zdejších léčebných štol s horkou léčivou vodou či o historicky velmi významné Gasteinské úmluvě z roku 1865.

Abyste se "ponořili do duše" Bad Gasteinu, můžete využít nového audio průvodce, který byl vytvořen pro potřeby návštěvníků. Aby byl sdělovaný obsah co nejautentičtější, jsou veškeré velké i malé příběhy o Bad Gasteinu vyprávěny v originále. Obsah je pak vhodným způsobem doplňován pasážemi moderátorů a historickými citáty.

Další informace o bohaté historie Tauernského údolí a zajímavá místa můžete objevovat s místním průvodcem Gasteinského muzea. Nechte se inspirovat jeho fascinujícími příběhy, se kterými se můžete vrátit až do starověku. Historické procházky se konají každou středu od 15:30 hodin, sraz je u Gasteinského muzea v hotelu Evropa.

Geografie: 

Místo

Kur- und Tourismusverband, Bad Hofgastein 47° 10' 13.0404" N, 13° 6' 15.4692" E
Location