Jste zde

Domů » Léto » Turistika

Trasa Gasteiner Höhenweg, 2. část

Zasněžené vrcholky Graukogelu
Autor: kameraschwein

Vpravdě impozantním památníkem s orlem v životní velikosti na mohutném kamenném podstavci pozdraví turisty město Bad Hofgastein. Připomíná krále nebes, symbol svobody a síly. Tento pomník byl obci darován Dr. Wernerem Friedrichem a byl vytvořen sochařem Maxem Kößlerem z Bad Hofgasteinu v roce 2002.

Další díl vaší cesty je jako z filmu, úzká turistická stezka vede po lučních svazích chráněných dřevěnými ploty a nahoře můžete spatřit zasněžené vrcholky Graukogel (2 492 m) a Wildenkarkogel (2 289 m). A odtud je již nyní zřetelně vidět i Bad Gastein, cíl trasy. Po téměř dvou hodinách pěší chůze se tedy dostanete na začátek městské oblasti, ale do úplného cíle je to ještě poměrně daleko. Ještě musíte projít okolo kaváren Hubertus a Gamskar, a dál po úzké silničce, po níž v této části bohužel jezdí i auta.

Vysokohorským lesem půjdete po této silnici asi čtvrt hodiny, až dojdete na místo, kde se musíte rozhodnout, kterým směrem se vydáte dál. Můžete vyrazit rovnou do údolí Kötschachtal, k hotelové vesničce Grüner Baum. Poté cesta Gasteiner Höhenweg odbočuje vpravo dolů a přes malý dřevěný most na Kaiser Wilhelm Promenade, na naučnou stezku se spoustou (přejedených) veverek. Ovšem mnohem zajímavější, než zbytečné krmení beztak přecpaných zvířat, jsou informační panely, na kterých si můžete prohlédnout vyobrazení rostlin a zvířat, která zde žijí, a která jsou tu podrobně popsána.

Nikterak zásadní, ale přesto důležitá je zmínka, že po celé trase tého vysokohorské turistické stezky jsou vybudovány toalety ve formě typických "Plums-Klos“, suchých záchodů, a tato zařízení jsou udržována v naprosté čistotě. U vstupu do města se nacházejí noblesní hotely z přelomu minulého století, z nichž některé jsou ale již bohužel uzavřeny, ovšem některé byly nově zrekonstruovány a zažívají nový rozkvět v dnešní době cestovního ruchu a lemují tuto silnici.

Při cestě objevíte nápadný vodopád, kterým se říčka Gasteiner Ache vrhá přes celkem tři stupně do hlubin a převýšení 200 metrů zdolávají vodní masy většinou volným pádem. Tady můžete jen obdivovat a fotografovat! Konečné rozstřikování vody na droboučké kapičky způsobuje velice pozitivní ozdravné účinky, využívané v oblasti lázeňství. Přes vodopád vede kamenný most z roku 1840, rozšířený v roce 1927 a roku 2010 od základu zrenovovaný.

Fascinace tímto vodopádem vás sice trošku pozdrží, ale vaše cesta ještě zdaleka není u samého konce. Další úsek cesty vás zavede do centra městečka Bad Gastein a další širokou pravou zatáčkou do kopce se dostanete až ke kasinu na Mozartově náměstí. Odtud pak odjíždí každou půlhodinu autobus, s nímž se můžete opět dopravit k výchozímu bodu, do střediska Bad Hofgastein.

Kdo u vodopádu ještě nepocítí v nohách únavu, může ještě třeba zajít kousek nazpátek a sestoupit doprava dolů a pak podél promenády kolem říčky Ache asi 8 km a postupovat po zcela ploché štěrkové cestě dál. Je to celkem pěkná procházka až zpátky do Bad Hofgasteinu.

Údolí Kötschachtal
Říčka Gasteiner Ache
Autor: raph.v