Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Salcburské dožínky

Krajina Vysokých Taur

Když léto končí, není v v údolí Gasteiner Tal žádný důvod k smutku. V této době tady totiž začínají slavnostní Salcburské dožínky. Tato velmi zajímavá akce je samozřejmě spojena se salcburskými zvyky, s hudbou, tancem a s ukázkami nejrůznějších řemesel, stejně jako s podzimními lahůdkami salcburské kuchyně.

Slavnosti při dožínkách se odehrávají přímo na selských statcích ("Einheiga") nebo dokonce při shánění dobytka z vysokohorských pastvin. Nenechte si ani ujít ochutnávky domácích specialit, sýrů, slaniny, ovčí pečeně a dalších pochoutek.
Na pastvinách hudebníci hrají původní tradiční lidovou hudbu a vystupují skupiny tradičních starých lidových tanců. Pochopitelně se všech těchto oslav účastní i četní návštěvníci a v rámci nejrůznějších akcí se radují při slavnostech spolu s domácími a také s nimi třeba i tančí. Po oslavách se dobytek shání z pastvin nazpět do údolí.

Dožínky v Dorfgasteinu jsou tradiční místní zvyk, jež stále žije mezi místním obyvatelstvem. Při těchto událostech se také organizuje mnoho doprovodných akcí, jako jsou tematické pěší výlety, pečení chleba anebo ochutnávky sýra. Samozřejmě se tu ochutnávají jen sýry vyrobené přímo v místě. Koncerty pod otevřeným nebem a folklórní večery vhodně doplňují kulturní program.

I v Bad Hofgasteinu můžete být při tom, když se blíží dožínky se zemědělskými trhy a se slavnostmi piva, spojenými se sháněním ovcí do údolí. Dalšími doprovodnými zábavními akcemi jsou např.:
• pěší výlety s lidovou hudbou
• domácí večery se zpěvem písní
• selská odpoledne
• pěší výlety za bylinkami
• slavnostní neděle "Dirndl-Gwandl-Sonntag"
Podzimní akce v rámci dožínek v Bad Hofgasteinu určitě stojí za to a určitě přitom objevíte krásu salcburského podzimu.

Salcburské dožínky v Bad Gasteinu, to jsou i perfektní turistické výlety do hor v národním parku Hohe Tauern. Můžete zároveň navštívit koncerty místních hudebních kapel v rámci dožínek.
Chtěli byste na vlastní oči zažít shánění dobytka z vysokohorských pastvin zpět do údolí? U Nassfeldu v oblasti Sportgastein se dočkáte takovéhoto shánění, kdy se vrací do svých údolních stájí asi 1 400 ovcí.

Salcburské dožínky jsou pravidelně doprovázeny velikým zájmem mnoha účastníků a je to skutečně velký zážitek. Ani letošní podzim nebude v Gasteiner Talu žádnou výjimkou.

Geografie: 

Místo

Dorfgastein 47° 14' 37.1508" N, 13° 6' 12.312" E
Location