Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Přírodní ráj

Přírodní ráj Gasteiner Tal se nachází v rakouské spolkové zemi Salcbursko, je to asi 40 kilometrů dlouhé údolí v Pongau.

Protéká jím řeka Gasteiner Ache. Tento nádherný přírodní ráj můžete navštívit od jihu přes Tauernský tunel, jehož vjezd je na salcburské straně u Böcksteinu. Od severu se sem dostaneme Klammsteinským tunelem.

Najdete ho uprostřed Národního parku Hohe Tauern (Vysoké Taury) a nabízí díky své jedinečné krajině nezapomenutelnou dovolenou pro celou rodinu.

Tato oblast je skutečným pokladem pro milovníky přírody. Kraj vyniká čerstvým horským vzduchem a impozantními pohledy na četné vrcholky hor. Národní park je srdcem rakouských Alp a nabízí k vidění celou řadu ohrožených druhů živočichů a rostlin na chráněných stanovištích.

Na jeho ploše kolem 1800 km2, čímž je druhým největším národním parkem v celé Evropě, můžete vidět především nejvyšší a nejkrásnější vrcholky hor, ledovce a louky porostlé těmi nejbarevnějšími alpskými květinami, impozantní skaliska a vodopády.

Určitě platí, že v Gasteiner Talu se na čerstvém horském vzduchu probudí vaše chuť na místní domácí pochoutky připravované ze sýrů. Celkem se tu nachází na 50 hektarů pastvin, kde se pasou krávy dávající mléko, z něhož se znamenitý gasteinský sýr vyrábí.

Tyto vysokohorské pastviny se také přímo skvěle hodí pro dovádění dětí. Od června až do pozdního podzimu sem zajíždí skutečně mnoho návštěvníků, pro něž se tato místa stávají doslova nezapomenutelným zážitkem. Poměrně snadno se sem dostanete pomocí Gasteinské železnice.

Obzvláště oblíbené jsou také místní cyklistické trasy. K dispozici jsou jak poměrně nenáročné rodinné tratěmi, náročnější trasy pro horská kola, tak i trasy vysloveně vysokohorské.

Asi 350 kilometrů dobře značených turistických tras přes nesčetné horské pastviny vede směrem k impozantním alpským vrcholkům v pohoří Hohe Tauern.

Kromě pěší turistiky, horolezectví, canyoningu nebo jízd na na horském kole, si zde můžete také dosytosti užít tenisu, golfu a třeba i umění lukostřelby.

Když se léto chýlí ke konci a první listy mění své barvy, nadchází doba podzimu i pro místní zemědělce. Dlouholeté tradice a zvyky jsou zde pořád živé a na vlastní oči můžete uvidět pestrý venkovský život místních obyvatel v Gasteinertalu. Tento čas je doprovázen celou řadou kulturních a lidových akcí.

V zimních měsících se Gasteiner Tal promění v jednu z největších a nejkrásnějších lyžařských oblastí spolkové země Salcbursko.

Díky vysoké nadmořské výšce až 2700 metrů zde panují optimální sněhové i sjezdařské podmínky od listopadu až do pozdního jara. Na své si zde přijdou jak klasičtí lyžaři, tak milovníci carvingu nebo snowboardingu.

Skvělou záležitostí jsou lázně Alpen Therme Gastein ve středisku Bad Hofgastein, nejmodernější alpské relaxační volnočasové centrum v celé Evropě. Je obklopeno opravdu úchvatným 360° horským panoramatem.

Unikátní přírodní ráj Gasteinského údolí je také často označován jako "Údolí vody". Křišťálově čistá voda potoků a řek, a hřmící vodopády jsou důležitými prvky celého údolí.

Zejména za horkých letních dnů pak bývají velice oblíbené procházky po naučné stezce "Voda a skály", která zavede poutníky na mnoho oddychových míst, které zajišťují osvěžení a odpočinek pro tělo i duši.

Místo

Alpen Therme Gastein 47° 10' 10.8768" N, 13° 6' 17.244" E
Location