Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Pravidla na horách

Zcela jedinečný svět gasteinských hor láká v zimě i v létě k návštěvě mnoho lidí, kteří se sem vydávají, aby se věnovali různým aktivitám nebo si jen tak v pohodě vychutnávali zdejší překrásné horské scenérie.

Aby tu byla stále zachována původní nádherná flóra a fauna, je zapotřebí dodržovat základní pravidla ochrany o životní prostředí. V tomto konkrétním případě to znamená vyvarovat se odhazování jakéhokoliv odpadu do volné přírody, jako např. nedopalky cigaret nezahazovat jen tak na zem, chránit volně rostoucí rostliny a celkově plně respektovat tamější přírodu.

Hory také pochopitelně představují i jisté nebezpečí, které byste v žádném případě neměli nikterak lehkovážně podceňovat. Najednou se tu například změní počasí, bouřky tu bývají i v létě, v zimě pak laviny. I sportu je třeba se věnovat s rozumem.

Je nutno dodržovat i několik základních pravidel a zásad pro bezpečné putování po gasteinských horách:

* Vhodné vybavení (vhodná obuv, ochrana před slunečním zářením a deštěm, teplé oblečení, mobilní telefon, atd.).

* Přesné naplánování túr (doba trvání túry, nebezpečné úseky, posouzení svých vlastních sil a sil průvodce, zprávy o počasí, atd.).

* Oznámení třetí osobě (např. svému spolubydlícímu) informace o délce vaší túry, naplánování jejích úseků a oznámit jí i váš předpokládaný čas návratu.

* Vzít si s sebou něco k jídlu a dostatek tekutin, ale žádný alkohol.

* Při prvním náznaku změny počasí se ihned vrátit. Během bouřky se vyhnout osamoceným stromům a horským hřbetům. Pokud se nestačíte vrátit, přečkat bouřku v přikrčené poloze.

* Nikdy se neodchýlit od naplánované trasy! Zkratky totiž často bývají velmi nebezpečnými alternativami. Putovat v neznámém terénu jenom za doprovodu zkušeného horského nebo turistického průvodce.

* Sněhová pole představují veliké nebezpečí. Je třeba dávat velký pozor, abyste někde nesklouzli po okraji sněhového přesypu.

* Pokud je to jen trochu možné, vypravit se na túru ve skupině a dávat přitom pozor na ty nejslabší účastníky.

* V případě nehody zachovat klid jak jen to bude možné a informovat ostatní účastníky mobilním telefonem, atd. a volat horské záchranáře.

* Ochrana rostlin a živočichů.

Geografie: