Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Národní park Hohe Tauern

Část národního parku Hohe Tauern
Autor: Uglix

Národní park Vysoké Taury (Nationalpark Hohe Tauern) je největší parkem v Rakousku. Zahrnuje rozsáhlé části centrálního alpského hlavní hřebenu Východních Alp v oblasti pohoří Hohe Tauern mezi prameny toků Isel, Möll, Mur a Salzach, táhne se v délce přes 100 km od východu na západ a asi 40 km od severu k jihu. Má rozlohu asi 1800 km² v rakouských spolkových zemích Salcbursko, Tyrolsko a Korutany.

Charakteristické pro národní park jsou rozsáhlé ledovcové pole (přibližně 130 km²).
Park Vysoké Taury byl založen v roce 1981 a v roce 2006 byl uznán pod ochranu unie IUCN jako chráněná oblast kategorie II (národní park). Od roku 2003 je na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Národní park je dostupný pro každého, zákazové tabule tu nenajdete. Očekává se, že přírodu bude chránit svou odpovědností každý jednotlivec. Místní organizace nabízejí širokou škálu výletů a dobrodružných aktivit v přírodě uprostřed Vysokých Taur. Připraveny jsou přírodní cesty, speciální exkurze, trekkingové túry, výpravy na sněžnicích, přednášky, výstavy a návštěvnické centra.

Původní přírodní krajina, pozorování volně žijících živočichů a množství nachystaných zábavních programů přinese návštěvníkům tohoto národního parku určitě spoustu příležitostí k odpočinku. Objevte tedy s celou rodinou o letních prázdninách rakouský národní park.
V srdci Alp spatříte superlativa rakouského světa hor. Grossglockner je se svými 3798 metry nejvyšší horou Rakouska. Pasterze je pak nejdelší ledovcový splaz v rakouských Alpách, rozkládající se na úpatí mocných gigantů.

Mnoho volně žijících zvířat obývá tyto vysoké nadmořské výšky. Včetně takových zvířat, jako jsou např. impozantní kozorožci a komicky pózující postavičky svišťů. Jejich pískání protíná čistý horský vzduch a provází turisty na jejich cestě. Úchvatná je gymnastika kamzíků a kozorožců na skalních stěnách a útesech a modré nebe s orly a supy, majestátně kroužících letní oblohou.
Pastviny jsou využívány po mnoho generací místními horaly. Dobytek spásá svěží louky a voňavé bylinky - a zdejší lidé pak z alpského mléka vyrábějí původním tradičním způsobem vynikající máslo a sýry.

Odpoledne plné her a dětské dny ve středisku Mittersill skýtají zajímavou příležitost, jak se poněkud blížeji obeznámit s národním parkem a dozvědět se více podrobností. Vyškolení odborní pracovníci zde pečují o děti a rangeři národního parku vám zprostředkují mnoho zajímavých poznatků o unikátní přírodě a krajině, a zajistí při nejrůznějších zajímavých hrách dětem spoustu zábavy!

Místo

Mittersill 47° 16' 42.7404" N, 12° 28' 40.854" E
Location