Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Graukogel a pěší trasy

Krásná horská krajina Graukogelu
Autor: kameraschwein

Pěší turistika na trase Graukogel - Bad Gastein

1. Putování na Hüttenkogel (2.231 m.n.m.)

Náročnost: Lehká trasa
Doba trasy: 1,5 - 2 hodiny
Převýšení: 277 m
Start a cíl: Horní stanice lanovky Graukogelbahn

Krátký, ale velmi obohacující výlet, z vrcholku Graukogelu je opravdu impozantní výhled na pohoří Hohe Tauern. Malá vrcholová plošina je zabezpečena před strmým skalnatým svahem bezpečnostním lanem.

Hned u horní stanice lanovky (1.954 m.n.m.) trasa zahýbá směrem ke Huttenkogelu. Během výstupu vás očekávají jedinečné výhledy na jihozápad, kde se objeví Radhausberg, Schareck, Sonnblick, Bockharttal a Schleierfall. Pro sestup je lepší využít tuto trasu v opačném směru. Po návratu k horní stanici sjedete sedačkovou lanovkou zpátky do údolí Gasteinertal.

2. Pěší putování na Graukogel (2.492 m.n.m.)

Doba trasy: 4 hodiny
Převýšení: 538 m
Start a cíl: Horní stanice lanovky Graukogel
Výbava: Dobrá protiskluzová obuv

Perfektní pěší túra k horskému vrcholku s nádherným panoramatickým výhledem na gasteinský svět hor. Od horní stanice Graukogelské lanovky tam a zpět vám to potrvá asi 4 hodiny. Z horní stanice vede pěší turistická stezka až k Huttenkogelu (2.231 m.n.m.) a pak následuje odbočka ke Graukogelu.

Prudšími zatáčkami se budete blížit k vrcholu. Těsně pod ním vás ještě bude čekat lehce exponovaný přechod prudkého svahu, který vyžaduje zvýšenou opatrnost, a to zejména v případě, kdy tam leží ještě nějaké pozůstatky sněhu. Všeobecně se doporučuje použít pro zpáteční cestu trasu právě popsanou, ale v opačném směru.

3. Pěší túra k jezeru Reedsee a do údolí Kötschachtal

Náročnost: Středně obtížná trasa
Doba trasy: 7 hodin
Převýšení: 367 m ve stoupání, při sestupu do Kötschachtalu asi 1.200 m
Start: Horní stanice lanovky Graukogelbahn
Cíl: Autobusová zastávka Grüner Baum, Bad Gastein

Jezero Reedsee (1.831 m.n.m.) se rozprostírá uprostřed řídkého limbového lesa, na pozadí ohromující kulisy Tischlerkaru. Na Graukogel (1.954 m.n.m.) dojedete sedačkovou lanovkou, od její horní stanice vede cesta k jezeru Palfnersee (2.074 m.n.m.) a přes strmý sráz na Palfnerscharte (2.321 m.n.m).

Sestup nás zavede kolem jezera Windschursee k naprosto okouzlujícímu jezeru Reedsee. Horská chata na jeho břehu ovšem není v provozu. Následuje prudký sestup přes Kohlplatzl do Kötschachtalu a k autobusové zastávce Grüner Baum u stejnojmenného hotelu.

Místo

Horní stanice lanovky Graukogelbahn 47° 6' 39.2472" N, 13° 9' 1.0584" E
Location