Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Gasteinské léčivé jeskyně

Gasteinské léčivé jeskyně

Oblast mezi Sonnblickem a Ankogelem v srdci Rakouska, jen 100 km z Německa a Itálie, je známá již od římských dob jako alpský prostor bohatý na nerostné suroviny. Těžba zlata a stříbra zde zažila rozkvět v 16. a 17. století, jen v roce 1557 bylo v údolí objeveno více než 800 kilogramů ryzího zlata.

Na začátku druhé světové války byla snaha o obnovení těžby zlata v této oblasti. Roku 1940 byly pomocí nového tunelu provedeny průzkumy a zjištěny zajímavé objevy, které vedly k vědecké studii.
Bylo zjištěno, že v určité části hory panují vysoké teploty do 44°C a vysoká vlhkost. Navíc se kromě toho mnoha horníkům při práci v dole zlepšily jejich revmatické potíže, zánětlivé problémy s klouby, ale i onemocnění dýchacích cest, jako je bronchiální astma a kožní onemocnění. Začalo se tak mluvit o docela jiném "tauernském zlatě".

Univerzita v Innsbrucku přišla v roce 1951 se zprávou, že léčba v gasteinských štolách má účinky srovnatelné s lázeňskými procedurami, a dokonce i překračuje hodnoty doposud používaných moderních metod léčby.
Gasteinské léčivé jeskyně (Gasteiner Heilstollen) tak po celém světě nemají obdoby. Léčba zde působí samozřejmě bez bolesti.

Dokonalá souhra radonu, tepla a vlhkosti dělá z jeskyní účinný přírodní prostředek pro léčbu revmatických onemocnění. 2 km daleko od denního světla panuje příjemná teplota 37 až 41,5 stupňů, vysoká vlhkost vzduchu mezi 70 a 100 procenty, se zvýšeným obsahem přírodního radonu ve vzduchu. Návštěvníci oceňují především dlouhodobou úlevu od bolesti a úsporu léků. Úspěšnost je téměř 90 procent.

Světově unikátní klima aktivuje opravný systém buněk, podporuje hojivé a protizánětlivé látky. Terapie je také vedle zmírnění symptomů vynikajícím doplňkem pro udržení zdraví a imunitní profylaxi.
Teplo a vysoká vlhkost vzduchu způsobuje přehřátí organismu až na 38 stupňů Celsia, čímž se zvyšuje příjem radonu. Různé teploty a vlhkost v jednotlivých terapeutických stanovištích umožňují individuální přizpůsobení léčby pro onemocnění pacientů.

Do jeskyně se návštěvníci dostanou speciálním vláčkem, a to několikrát denně. Maximální počet je až 600 pacientů denně. Před prvním vstupem probíhá vyšetření lékařem, který vás pak také dále doprovází. Terapie v plavkách trvá asi 90 minut, ze zdravotních důvodů se doporučuje ležet bez oblečení. Muži a ženy jsou od sebe odděleny. Každá terapie začíná na stanovišti 1 (37°C při relativní vlhkosti vzduchu cca 70%). Umožňuje-li to fyzický stav a lékař, můžete se postupně přesunout do teplejších stanovišť s vyšší vlhkostí. Po ukončení terapie budete mít pauzu v odpočívárně asi 30 minut.

Místo

Gasteiner Heilstollen 47° 4' 48.6732" N, 13° 5' 51.9648" E
Location