Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Dovolená na kole, 2. část

Trasa Gasteiner Radweg

V Gasteiner Talu naleznete skoro všechno, po čem jen může srdce opravdového milovníka jízdy na horském kole v Alpách zatoužit. Půjčovny kol jsou v Bad Gasteinu, v Bad Hofgasteinu i v Dorfgasteinu a hned vedle již vedou výborné trasy.

Okružní cyklostezka Gasteinertal-Radweg vás povede velmi příjemnou cestou přes údolí, od Klammsteinu se vydáte mírně nahoru směrem k jihu. Výrazné převýšení budete nuceni překonávat u Bad Gasteinu, kde se ocitnete v nadmořské výšce cca 1.050 metrů.

Jízda na kole je v rakouské spolkové zemi Salcbursko velmi podporována a je tu vybudováno mnoho perfektně udržovaných cyklostezek. Trasa Gasteinradweg ústí na severu do trasy Tauernradweg.

Od jara 2011 je trať Gasteiner Radweg také součástí nové cyklostezky Alpe Adria Radweg, která vede severojižním směrem od Salzburgu do Benátek. Zvláště působivý je tady průjezd 130 metrů dlouhým tunelem Klammstein-Radtunnel.

Chtěli byste trošku poznat některá místa v Gasteiner Talu? Pokud pojedete přes údolí autem, budete zřejmě příliš rychlí na to, abyste měli vůbec čas zpracovat všechny dojmy. Střední rychlost, která je pohodlně dosažitelná na kole, je tím nejlepším způsobem poznávání mnoha salcburských krás.

Začněte třeba naši cestu na sever od údolí. Po projetí Klammsteinského tunelu se dostanete do Dorfgasteinu. Nejmenší z gasteinských turistických obcí si dosud uchovala velkou část ze svého původního venkovského rázu. Po projetí centra obce se vydejte ještě dále na jih.

Po ujetí asi 5 km po trase Gasteiner Radweg se dostanete do lázeňského města Bad Hofgastein. Nejlepší je projet městečko po lázeňské promenádě, až k alpskému lázeňskému parku.

Posledních 8 km cyklostezka stoupá z Bad Hofgasteinu do Bad Gasteinu a je nutno překonat asi 200 metrů převýšení. Kolem malebně položeného golfového hřiště Gasteiner Golfplatz nakonec přijedete do centra Bad Gasteinu, kde již uvidíte charakteristické klasické hotelové budovy.

Po absolvovaném sportovním výkonu si nepochybně zasloužíte vydatnou odměnu. Co takhle osvěžení ve skalních lázních Gasteiner Felsentherme?

I pro rodiny s malými dětmi se jeví absolvování cyklotrasy Gasteiner Radweg jako bezproblémové. Můžete se na trať vydat spolu se svými dětmi, nemějte žádné obavy. Kolem cesty najdete doslova bezpočet nejrůznějších hostinců a zahrádek, kde se dá dobře odpočívat.

Geografie: 

Místo

Lázeňský park, Bad Hofgastein 47° 10' 4.8504" N, 13° 6' 23.9076" E
Location