Jste zde

Domů » Gasteiner Tal

Běžkařské trasy, 1. část

Zimní okolí Gasteinu s běžkařem

Běh na lyžích se dá označit právem jako zdroj zdraví, kondice i pohody. Sotva nějaký jiný sport posílí vaše svaly a klouby a ještě tak šetrným způsobem. V Gasteinu si mohou běžkaři vybrat v závislosti na sněhových podmínkách skutečně z mnoha skvělých běžkařských tratí, neboť je jich tady na výběr až 50 km.

V nadmořské výšce 1.600 m tu objevíte opravdu ohromující Naturarenau u Sportgasteinu, idylickou běžkařskou trať Himmelwandloipe v Bad Gasteinském Kötschachtalu, osvětlené běžkařské bílé stopy v Böcksteinu a v Bad Hofgasteinu, v Angertau, kde je snad pořád sníh, i na loukách golfového hřiště a přímo v Dorfgasteinu.

Trasy v Bad Hofgasteinu

Achenloipe

Běžkařská trať Achenloipe se nachází v nadmořské výšce zhruba 860 m a její stupeň obtížnosti se dá označit jako lehký až středně obtížný. Je to 4 km dlouhý okruh, kde se lyžuje klasickou technikou i bruslařským stylem. Vstup do tohoto běžkařského ráje je možný z několika míst, např. z místního lázeňského parku Alpenkurpark nebo od mostu z Gadaunern.

Tato stopa pro běh na lyžích je vhodná pro všechny běžkaře, její výškový profil představuje jen mírná stoupání a klesání. Trať vede od již zmíněného lázeňského Kurpark podél potoka Gasteiner Ache a končí až v lese u Gadaunern. Zpáteční cesta vede přes Heißingfelding.

Sportplatzloipe

Tzv. Sportplatzloipe se nalézá také v nadmořské výšce cca 860 m a bývá označována jako lehká. Jde o 2,5 km dlouhý okruh, kde se dá běžkovat jak stylem klasickým, tak i bruslařským. Vstup na tuhle trať je nejjednodušší u Achenstegu, kde se nachází i škola v běhu na lyžích.

Stezka je vhodná pro začátečníky, ale i pro vysloveně sportovně založené běžkaře, výškový profil je plochý a stezka nepředstavuje žádný technický problém. Je odtud překrásný pohled na Weitmoserschlößl.

Kurparkloipe

Kurparkloipe objevíte opět v nadmořské výšce přibližně 860 m a nabízí stopy, po nichž můžete běhat jak technikou klasickou, tak i bruslařskou. 1,5 km dlouhý okruh bývá v případě nepříznivého počasí také uměle zasněžován a je vybaven umělým osvětlením.

Trať je označena mírným stupněm obtížnosti. Nastoupit do běžkařské stopy se dá na několika místech, například za lázněmi Alpentherme Gastein nebo pod hotelem Germania. Idylický lázeňský park vyzařuje zvláštní atmosféru zejména za umělého osvětlení, kdy se tu lyžování stává opravdu nezapomenutelně nádherným zážitkem. Trať bývá osvětlena až do 22:00 hodin.

Trasy v Bad Gasteinu

Golfloipe

Běžkařská trasa Golfloipe probíhá v nadmořské výšce 950 m v místní části Badbruck / Kötschachdorf a umožňuje věnovat se oblíbenému běžkařskému sportu jak technikou klasickou, tak i bruslařskou. Úroveň obtížnosti je lehká a těch pár malých kopečků, které vám ukazují směr ke golfovému klubu v Zottlau, jsou doslova ideálními místy pro začátečníky i pro sportovnější běžkaře.

Vstup na trať je u Clubhausu Golfclubu Gastein, kde je i k dispozici parkoviště. Malý okruh měří 1,6 km a ten větší pak 2,5 km. Jedinečná poloha trati na samém dně údolí u Bad Gasteinu skýtá nádherné pohledy na okolní hory.

Místo

Alpenkurpark, Bad Hofgastein 47° 10' 2.8812" N, 13° 6' 20.4696" E
Location